【四川成考】专升本复习资料英语--考试题型专讲专练二:词汇与语法

作者:成都专升本学校  时间:2019-08-01  浏览:59

考试题型专讲专练二:词汇与语法

1) 题型特点

这部分试题共有十五道小题,每题一分。分为词汇和语法两部分,

词汇主要考察名词同义词、近义词之间的辨析;动词短语之间的辨析;各种代词的用法辨析;介词的固定搭配等,语法主要考察动词时态、语态、非谓语形式的辨析、形容词比较级和最高级的用法、反义疑问句的搭配、虚拟语气、各种从句关联词的用法等,根据最近年份的真题试题分析,词汇题和语法题的比例大概各占一半。

2) 解题步骤和技巧:

(1) 大致浏览所给四个选项和句子,迅速判断该题是语法题还是词汇题。如果是语法题要通过一些标志词来判断该题涉及哪些语法内容。再进一步回想该语法内容的要点。如果是词汇题就要先看一下所给四个选项的词是否都认识。

(2) 在第一遍的大致浏览过程中有些题很容易就可以选出肯定的答案,情况会因人而异,有的人会做的题多有的人会做的题少。然后再从头开始仔细看没有选出答案的题。遵循先语法后语义的原则解题。

(3) 运用排除法:可采取语言排除、逻辑排除、语法排除或选择排除等方法。先排除掉较容易、较明显的错误选项,缩小范围,而后对剩余的选项进行比较分析,最后确定答案。

(4) 在选定答案时要根据每题的实际情况进行综合的分析判断,采用一种或多种逻辑推理方式解题。

3) 词汇与语法专项练习:

(1) This lesson is _______ than the last one.

A. more easier

B. more easy

C. very easier

D. much easier

答案:D

解析:形容词比较级的用法。

(2) The football match was ______ because of heavy rain.

A. played

B. held

C. cancelled

D. continued

答案:C

解析:词汇辨析,根据语意。

(3) The stone was so heavy that it was difficult for the old man to ____ it.

A. lift

B. reach

C. rise

D. touch

答案:A

解析:同义词辨析,根据语意。

(4) When we saw his face,we knew _______ was bad.

A. the news

B. some news

C. a news

D. news

答案:A

解析:冠词的用法。

(5) At the peak of his ____,he was appointed chairman of the board of the big company.

A. work

B. job

C. task

D. career

答案:D

解析:同义词辨析。

(6) Whatwouldyou ________ to eat tonight?

A. like

B. wish

C. want

D. hope

答案:A

解析:固定搭配。

(7) Most students didn't ____ what he had said in class.

A. answer

B. reply

C. listen

D. catch

答案:D

解析:同义词辨析,根据语意。

(8) Drunken driving is the main ____ of traffic accidents.

A. reason

B. cause

C. excuse

D. result

答案:B

解析:同义词辨析。

(9) If you pay 100 dollars for this 70 dollar dress,the sales girl should return you 30 dollars ____.

A .tips

B. fine

C. change

D. fare

答案:C

解析:同义词辨析,根据语意。

(10) Man's wearing skirt is characteristic _____ Scotland.

A. of

B. for

C. by

D. with

答案:A

解析:固定搭配。

(11) _____ the circumstances,there is no hope of the patient's quick recovery.

A. Below

B. Under

C. Behind

D. From

答案:B

解析:固定搭配。

(12) At the meeting,no member could ______ proper solution to the serious problem.

A. put up with

B. catch up with

C. come up with

D. keep up with

答案:C

解析:短语动词辨析。

(13) The policeman caught the man _________ the arm.

A. by

B. with

C. On

D. at

答案:A

解析:固定搭配。

(14) I ________ my bicycle on the left side.

A. get off from

B. get down

C. get down from

D. get off

答案:D

解析:固定搭配,根据句意。

(15) Look what father_______ me when hecame from work.

A. brought

B. took

C. carried

D. fetched

答案:A

解析:根据句意。

(16) The medicine will ______ you good.

A. do

B. save

C. give

D. help

答案:A

解析:固定搭配。

(17) ________ your step,or you might fall into the water.

A. See

B. Watch

C. Miss

D. Look at

答案:B

解析:固定搭配。

(18) This novel is worthy of _______.

A. reading

B. read

C. having read

D. being read

答案:D

解析:固定搭配。

(19) She can speak Japanese better than ________else.

A. the one

B. no one

C. anyone

D. another

答案:C

解析:代词的用法。

(20) I wish you‘d consider _______ to Miami with us this vacation.

A. going

B. that you‘ll go

C. to go

D. to going

答案:A

解析:固定搭配。

(21) They lives ______ the other side of the road.

A. in

B. on

C. for

D. by

答案:B

解析:介词的用法。

(22) Just think Anngotthe house _______ all by herself!

A. paint

B. be painted

C. to paint

D. painted

答案:D

解析:分词用法辨析。

(23) _______ that we were late,we started to run.

A. Know

B. To know

C. Knowing

D. Being known

答案:C

解析:分词用法辨析。

(24) He didn‘t go to France,the doctorsuggestedthat he _______there.

A. won‘t go

B. not go

C. not to go

D. didn’t go

答案:B

解析:虚拟语气。

(25) Nothing could stop _______.

A. him come

B. that the came

C. him from coming

D. him to come

答案:C

解析:固定搭配。

(26) The problem of pollution in this city is more serious than ______ in other cities.

A. that

B. it

C. this

D. those

答案:A

解析:代词的用法。

(27) Coal ________ electricity very often.

A. is used to producing

B. is used to produce

C. used to produce

D. used to producing

答案:B

解析:固定搭配,根据语意。

(28) A few years later,I found my hometown completely _______.

A. changed

B. changing

C. to be changed

D. to change

答案:A

解析:分词作宾补。

(29) ________,I would have gone to see him.

A. Have I had time

B. Had I time

C. Had I had time

D. would I have had

答案:C

解析:虚拟语气。

(30) Since the road is wet this morning,last night _______.

A. it must be raining

B. it must rain

C. it must have rained

D. it must have been rained

答案:C

解析:情态动词用法辨析。

(31)The harderhe studies, _______.

A. he‘ll make great progress

B. the greater progress he’ll make

C. he‘ll make greater progress

D. the greater he’ll make progress

答案:B

解析:形容词比较级的用法。

(32) The meeting _______.

A. is to put off

B. is going to put off

C. is to be put off

D. will put off

答案:C

解析:时态语态辨析。

(33) This book is for students ______ native language is not English.

A. of whom

B. that

C. which

D. whose

答案:D

解析:定语从句的关联词。

(34) Nobody knew _______ there.

A. how long time I had been

B. how long had I been

C. how long time had I been

D. how long I had been

答案:D

解析:宾语从句的关联词。

(35) You may not go out _______ your work is done.

A. before

B. until

C. where

D. as

答案:B

解析:状语从句的关联词。

(36)It isher cleverness ______ makes it difficult for her work with others.

A. that

B. who

C. which

D. what

答案:A

解析:强调句型

(37) Today’s weather isn’t as cold as it was yesterday,________?

A. wasn‘t

B. is it

C. was it

D. isn’t it

答案:B

解析:反义疑问句的用法。

(38) I think I’ll wait until the mail _______.

A. should come

B. is coming

C. comes

D. will come

答案:C

解析:时态辨析。

(39)Don’t call me at the officeit’s absolutely necessary.

A.except

B.unless

C.since

D.if

答案:B

解析:从句引导词。

(40) Thenumberof students in our school ________.

A. increased

B. is increased

C. has increased

D. are increased

答案:C

解析:主谓一致。

本站所提供的部分文章资讯、软件资源、素材源码等内容均为作者提供、网友推荐、互联网整理而来 (部分报媒/平媒内容转载自网络合作媒体),仅供学习参考,如有侵犯您的版权,请联系我们,本职校 招生网将在三个工作日内改正。

上一篇:【四川专升本】成人高考复习资料英语--精讲讲义6
下一篇:【四川成人高考】专升本复习资料英语--精讲讲义15-副词的类型及其用法